Guitar generelt
Mine strenge springer alt for ofte, hvad kan jeg gøre?
Måske bruger du for dårlige strenge. Det behøver dog ikke nødvendigvis at skyldes strengene. Prøv at lægge mærke til følgende ting: - Hvor ofte du springer hvilke strenge, og hvor på strengen det sker. - Hviler strengene på et ujævnt område oppe ved stemmeskruerne eller i modsatte ende ved sadlen. - Er der et meget hårdt knæk på strengen ved sadlen. Spiller du i øvrigt med meget kraftige anslag, bør du ikke vælge de tyndeste strenge. Hvordan sætter jeg bedst strenge på min guitar? Skift strenge én af gangen, og start med den tykke E-streng. Dette giver et mere konstant træk på guitarens hals, og derved vil de nye strenge hurtigere komme til at holde stemningen.
Skal mit instrument justeres efter, at jeg har skiftet strengetykkelse?
Nogen skal, og nogen skal ikke. Problemer kan opstå fordi instrumentets hals bliver udsat for et andet moment end før skiftet. Har du problemer med stemning eller andre ting efter skiftet, er det en god idé at få instrumentet efterset.
Kan jeg bruge stålstrenge på min klassiske guitar?
Nej, det er ikke nogen god idé. Klassiske guitarer er ikke bygget til, at kunne modstå det højere træk fra stålstrenge.
Hvordan passer jeg bedst på strengene, når de sidder på mit instrument?
Vask dine hænder før du spiller. Især hvis du sveder meget. Tør strengene af med en klud efter hver session. Læg en klud mellem strengene og gribebrætte, når guitaren er i kassen. En anden fordel ved dette er, at strengene ikke presses ned mod båndene, der derved slides mindre.
Er der en nem måde at få de gamle strenge af min guitar?
Ja, tag en tang og klip strengen ca. 5 centimeter fra sadlen. Husk at skifte strengene enkeltvis. Vil du beholde strengene til senere brug, må du bide i det sure æble.
Hvilken plektretykkelse bør jeg vælge?
Tynde plektre giver dig en lys og sprød lyd, mens tykke plektre giver dig en mørkere lyd. Dette gælder for både akustiske og elektriske guitarer. Det er dog også vigtigt at fokusere på, hvad der føles bedst for dig.
Mit instrument er dårligt til at holde stemningen, hvad kan jeg gøre?
Det er et faktum, at gamle beskidte strenge stemmer dårligere. Hvis et strengeskift ikke hjælper på problemet, bør du få dit instrument efterset. Vil du selv lære at justere din guitar, kan du læse mere under menuen "justering".
Hvordan opbevarer jeg bedst mit instrument?
Et instrument har bedst af at blive opbevaret ved stuetemperatur i et ikke fugtigt rum. Vil du hænge det op på en væg, så lad være med at vælge en ydervæg. Ekstrem varme, som f.eks lige over en radiator eller kulde, som i bilen natten over, kan ofte give guitaren en grim revnet overflade.
Transport af dit instrument?
Vi anbefaler at du altid transporterer dit instrument i en guitar case eller evt. en foeret nylon taske. Dette nedsætter risikoen for ødelæggende slag eller stød og pludselig omskift i klima og atmosfære.
Bær altid din case med låget ind mod dig selv. I tilfælde af at du ikke har fået lukket casen ordentligt og den åbner sig, så vil låget falde ind mod dit ben og modvirke at dit instrument falder på jorden.
Hvordan stemmer jeg bedst min guitar?
Tuner eller ej én ting er et faktum: Det er altid bedre at stemme OP til tonen end ned. Hvis tonen er for høj, så drej på stemmenøglen til tonen er for lav, og stem så op igen.
Stem altid din guitar startende med de yderste strenge først og fortsæt så ind mod midten. Det kan f.eks. gøres i følgende rækkefølge: 6. streng - 1. streng - 5. streng - 2. streng - 4. streng - 3. streng. På denne måde udlignes trækket på broen og medfører en hurtigere stemning.
Hvorfor brummer mit elektriske guitar?
I Danmark er det ikke alle stikkontakter der er monteret med "jord", så tredje ben i guitarforstærkerens strømstik er ofte fjernet. Guitarforstærkeren mangler den. En kondensator i forstærkeren hjælper den med at "simulere" jord i det ene strømstikben, så det kan sommetider hjælpe at vende strømstikket 180 grader.
Hvilken type strenge sad på min nyindkøbte akustiske guitar?
Oftest vil det være 80/20 strenge, fabrikken har påsat.
Hvorfor er mine nye strenge ikke særligt klare i lyden?
Check dit instrument ved hovedet og sadlen, hvor strengene har kontakt med guitaren. Hvis disse områder er meget slidte, urene eller klemmer strengen, kan det have negativ effekt på klangen.
Hvorfor bliver metal strenge mørke efter noget tid?
Forskellige faktorer spiller ind her: Folk med et højt syre indhold i deres håndsved får denne proces til at gå hurtigere. Luftfugtigheden spiller også ind
Halsen
I de fleste elektriske- og westernguitarer er der et stykke gevindstål i halsen. Gevindstålet er der fordi der over halsen er et meget stort træk. Alt afhængig af strengemonteringen, vil der typisk et træk på mellem 50-70 kg. På grund af det træk som halsen udsættes for, kan den med tiden blive skæv. Gevindstålet bruges til at tvinge halsen op til næsten ret indstilling. På elektriske guitarer findes denne skrue oftest under en dækplade øverst på halsen og på western guitarer oftest inde i lydhullet.
Hvordan gør jeg?
Der skal oftest bruges en masse kræfter på at stramme skruen op, og den kan gå over gevind, vær derfor meget forsigtig. Som rettesnor gøres følgende : Tryk strengen ned på andet og femtende bånd - der skal nu være så meget luft på midten at strengen netop kan klinge.
Stolen
Alt afhængig af hvilken guitar der er tale om, er der forskellige justeringsfunktioner.
Elguitaren har ofte de fleste muligheder for at justere stolen - højde, længde af strengen og evt. vibratorsystem.
Højden
Hvis du har mulighed for at stille højden af stolen, så juster strengen ned til den begynder at rasle - og juster den så op igen til den holder op.
Typisk vil du på en western eller klassisk guitar ikke have den mulighed, så her er det nødvengigt at afmontere strengene og tage den (ofte hvide) indsats op. Hvis den er for høj, files der på bagsiden til højden passer. Hvis den er for lav, kan du lægge noget hårdt og plant under indsatsen. Det bedste er dog at købe en ny indsats og herefter tilpasse den.
Længden
Har du problemer med at stemme din guitar, er det muligvis her du skal tage fat.
En grundregel siger at der skal være lige langt fra sadlen til tovlte bånd som fra tovlte bånd til stolen.
Da bla. pick uppernes magnetisme påvirker strengene, skal der dog justeres yderligere. Det letteste og mest præcise er at bruge en tuner. Slå nu strengen an og stem den - dette er strengens grundtone. Tryk strengen ned ved tovlte bånd og nu skal tonen være den samme, bare en oktav højere.
Hvis tonen på tovlte bånd er højere end grundtonen, skal strengen justeres længere.
Hvis tonen på tovlte bånd er lavere end grundtonen, skal strengen justeres kortere.
Gentag proceduren for alle strengene.
Vibratorsystem
Da der er mange forskellige vibratorsystemer er dette en kort og overordnet gennemgang.
Et vibratorsystem kan både være baseret på knivlejer og kuglelejer. På bagsiden er der adgang til systemets fjedre. Fjedrene skal modsvare det træk der er over strengene. Monterer du f.eks. tykkere eller tyndere strenge bliver strengetrækket anderledes og vinklen på stolen ændres. Derfor er du nød til måske at fjerne en fjeder, tilføje en fjeder eller justere fjedertrækket på den eller de skruer der holder fjedrene. Hold hele tiden øje med om guitaren stemmer - gør den ikke det, har du heller ikke det korrekte træk over vibratorsystemet.
Pick-ups
Pick-upperne består i bund og grund af elektromagnet. Disse magneter gør strengen magnetisk og pick-uppen kan derved opfange strengens svingninger.
Pick-upperne kan justeres op og ned, således at afstanden mellem streng og pick-up ændres.
Ved at justere pick-upperne tættere mod strengene får du højere output - dette betyder at du kan få mere overdrive ud af din forstærker, samt et lavere støjforfold.
Du skal dog være opmærksom på at da pick-upperne er magnetiske, kan en lille afstand mellem streng og pick-up påvirke strengen så kraftigt at den ikke kan svinge frit. Dette medfører at tonen dør hurtigt, også kaldet mangel på sustain.
Stemning af 12 strenget guitar
Stemning af en 12 strenget guitar forgår næsten på samme måde som en 6 strenget guitar.
Tonerne er stadigt de samme dvs. EADGB(H)E fra dyb til høj.
De tykkeste strenge stemmes som normalt - det er de tyndste strenge der ligger ovenover, med undtagelse af 1. og 2. streng, der skal stemmes anderledes, altså en oktav højere.
Det skal gøres ud fra følgenede skema:
6. streng E - 12. streng E oktav højere
5. streng A - 11. streng A oktav højere
4. streng D - 10. streng D oktav højere
3. streng G - 09. streng G oktav højere
2. streng B - 08. streng B samme tone
1. streng E - 07. streng E samme tone
Bemærk - stem aldrig din 12 strengede guitar højere end alm. stemning. Grundet de 12 strenge er der et meget stort træk over strengene og belastning af halsen.
Vedligeholdelse
For at give din guitar et langt liv, er der nogle grundregler der bør overholdes:
Opbevar aldrig dit instrument i kassen i sommerhalvåret – det modsatte gør sig gældende i vinterhalvåret. Hæng din guitar op på vægen eller stil den i et gulvstativ – på denne måde er der hele tiden luft omkring den og den pynter i rummet. Undgå dog at hænge guitaren på en kold eller fugtig ydervæg. Pas især på med at lade din guitar ligge i bilen på en varm sommerdag – temperaturen kan komme op over 60 grader!!!
En guitar er limet sammen med almindelig snedkerlim, og ved så høje temperaturer, begynder limen at smelte hvilket kan resultere i at din guitar falder fra hinanden.
En anden faktor er påvirkningen af direkte sollys. Dette ødelægger ikke decideret lakken, men får den til af fremstå med et gulligt skær. Hvis man så oven i købet er så uheldig at f.eks. guitarremmen hænger og skygger for dele af guitarkroppen, ja så får man netop farveforskellen. Bliv ikke fristet til at stille din guitar ned i en kælder, heller ikke på en rigtig varm sommerdag – her er oftest koldt og fugtigt og du gør kun problemet værre.
I vinterhalvåret er det klogt at opbevare sit instrument i kassen. Dette skyldes at der i denne periode er relativ lav fugtighed og varmen fra dine radiatorer eller gulvvarme hjælper med til at udtørre træet. Dette skyldes at varmen fra f.eks gulvvarme stiger op ad og hvis du har 18 grader ved gulvet kan temperaturen meget vel være over 25 grader i hovedhøjde. Disse store udsving kan medføre ekstrem lav fugtighed.
Vælger du at lade din guitar hænge oppe, så må det aldrig være lige over en radiator. Du kan evt. smøre gribebrættet ind i olie for at modvirke udtørring.
For at forlænge levetiden af dine strenge kan du gøre følgende: Vask dine hænder før du spiller. Især hvis du sveder meget. Tør strengene af med en klud efter hver session. Læg en klud mellem strengene og gribebrættet, når guitaren er i kassen. En anden fordel ved dette er, at strengene ikke presses ned mod båndene, der derved slides mindre.
Sved kan også være en ødelæggende faktor på lakken. Tør derfor altid din guitar af efter brug og inden du pakker den væk.Vil du forlænge levetiden for lakken kan du polere den i et højglans guitar pudsemiddel eller en kvalitets carnauba voks.